SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOK


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
POZIV 47. GODIŠNJA SKUPŠTINA

Molimo vas da dana 14. veljače 2016. godine (nedjelja) dođete u Restoran STARI PODRUM u Slatini.
Početak Skupštine predviđen je u 10 sati.
Mole se svi članovi da ponesu članske iskaznice.
Molimo sve članove da prijave svoj DOLAZAK ili NEDOLAZAK blagajniku ili tajniku Udruge!!

Iscrpnije...
NOVOSTI
Proizvođači kreću u zaštitu Slavonskog meda!

U četvrtak, 2. srpnja, u prostorima Virovitičko-podravske županije održana je skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda na kojoj su članovi udruge usvojili dokument specifikacije u cilju podnošenja zahtjeva za zaštitu izvornosti Slavonskog meda.
Upućivanjem zahtjeva pokrenut će se procedura zaštite izvornosti Slavonskog meda, što će ujedno činiti prvu zaštitu meda kao proizvoda nacionalnim i Eu oznakom izvornosti u RH.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Završni radovi oko pčelinjih zajednica!

U listopadu se rađaju i posljednje pčele iz ovogodišnjeg legla, matica polako prestaje polagati jaja i te pčele, uz one iz kolovoza i rujna preživljavaju zimu pa su kao takve bitne za opstanak zajednice.
Naime, u proljeće se upravo te pčele koje ulaze u zimu, brinu o novim izliježenim pčelama koje susrećemo u rano proljeće, a koje imaju za zadaću ponovno pokrenuti cijeli ciklus razvoja pčelinje zajednice.
Iscrpnije...
BOLESTI
Lažištipavci protiv Varroe destruktor

Grinja Varroa destructor predstavlja jednu od najvećih prijetnji pčelarstvu u svjetskim razmjerima. Danas je raširena na svim kontinentima s iznimkom Australije. Osim izravnih šteta koje varoa čini na odraslim pčelama i na leglu, ugrožava pčelinja društva prijenosom cijelog niza zaraznih bolesti.
Najrašireniji način borbe protiv parazita je upotreba akaricida. Nažalost učinkovitost akaricida se smanjuje jer varoa razvija otpornost na primijenjene aktivne tvari.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - čudesan proizvod pčela

Propolis je čudesan proizvod pčela, naistraživaniji je pčeliji proizvod današnjice. To je ustvari biljna smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice unutar pčelinje zajednice sakupljaju u prirodi sa pupoljaka i kora drveća, ali i drugih biljaka u prirodi. Tim se poslom dakle u pčelinjoj zajednici bavi samo određen broj pčela koje imaju unutar zajednice tu odgovornu i zahtjevnu zadaću.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
VELJAČA

Veljača je u pravilu nešto blaži i topliji mjesec od siječnja, dani su duži, temperaturne razlike mogu biti jako izražene, kako između pojedinih dana tako i između dana i noći. I u ovom mjesecu ima malo izletnih dana pa je pčelama potrebno kao i u siječnju osigurati apsolutni mir bez ikakvog uznemiravanja. Pčele instinktivno osjećaju približavanje proljeća i u košnicama život počinje iz osnova da se mijenja, temperatura u klubetu se povećava na 32 do 35°C a također se povećava temperatura oko klubeta, povećava se i vlaga usred veće potrošnje hrane zbog ishrane legla u košnici koja može da bude veoma štetna ako se pojavi u znatno većoj količini od normalne. Starije saće naročito ono bliže zidovima košnice po pljesnivi i postaje neupotrebljivo. Pljesni napadaju i peludni prah koji je od životne važnosti za društvo, vlaga u košnici prouzrokuje i niz drugih nevolja pa je opravdana tvrdnja da je vlaga veći neprijatelj od zimskih mrazeva, dobro napravljena ventilacija u košnicama oslobađa pčelara tih nevolja.
Iscrpnije...