SEDMODNEVNA PROGNOZA


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
OBAVIJEST PČELARIMA

Prilikom kupnje pčelarske opreme uz popunjen obrazac, original račune ili potvrdu od banke o plaćanju (ako je oprema plaćena putem banke) pčelar je dužan popuniti Izjavu pčelara podnositelja zahtjeva o drugim izvorima financiranja i priložiti Potvrdu jedinice lokalne ili regionalne (područne) samouprave o neprimanju potpore za mjere iz Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Izjava i potvrda znače da pčelar nije za kupljenu opremu (npr. vrcaljka) dobio potporu iz dva izvora (županija i država), što je zabranjeno!!! Ako je netko poslao obrasce i račune u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi bez potrebnih izjava i potvrde, neka naknadno pošalje u Agenciju za plaćanja potvrdu i izjavu.
Iscrpnije...
NOVOSTI
Bumbari i pčele na udaru opasnog insekticida

Britanski znanstvenici dokazali su da skupina u poljoprivredi vrlo često korištenih pesticida izrazito negativno utječe na oprašivače, bumbare i pčele, ometanjem njihove orijentacije u prirodi i smanjenjem broja matica u zajednicama
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
GRIJEŠE LI PČELARI

PČELARSKA PRAKSA, 1. novembar 2013. - One koji pčelinjim zajednicama dodaju pogače tokom zime zamolio bih da mi objasne razloge zbog čega to čine – pita Miljko Šljivić, jedan od najpoznatijih srbijanskih pčelara iz Globodera kod Kruševac, u diskusiji koju je sa kolegama vodio na SPOS-ovom internetskom forumu.
Evo nekoliko pitanja, za koje Šljivić kaže da su ključna, a koje je postavio pčelarima:
Iscrpnije...
BOLESTI
Varoa

Kad se spomene upotreba neke kiseline u borbi protiv varoe pčelari odmah pomisle na jake, otrovne kiseline koje su isuviše opasne za rukovanje i primjenjivanje u pčelarsvu.
Posebno ako se naglasi da je neophodno zaštiti određene dijelove tijela prilikom upotrebe tad pčelari odmah odustaju bez ikakvog pokušaja.
Kako bi razbio sve predrasude oko primjene oksalne kiseline ili bolje reći rastvora oksalne kiseline u sirupu, odmah na početku da naglasimo da je upotreba rastvora oksalne kiseline u sirupu u potpunosti bezopasna, kako za pčelara tako i za pčele.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - otkrivanje tajni

Neki dan sam posjetio dr.Ivana Koseleca u Zavodu za mikrobiologiju Farmaceutsko bio-kemijskog fakulteta s nekoliko pitanja o propolisu, a dobio sam toliko odgovora „da boli glava". Godinama radim s propolisom i u stalnoj sam potrazi za novom literaturom i novim saznanjima, ali nakon susreta s dr Kosalecom shvatio sam da o propolisu znam nešto manje od ništa, a da je ta tvar nešto nevjerojatno i neponovljivo na kugli zemaljskoj.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
TRAVANJ

Travanj je mjesec bornog razvoja pčelinjeg društva, to je vrijeme kada pčele izlaze iz perioda oporavka i kada ulaze u stanje intenzivnog razvoja i jačanja. Uspostavljena je biološka ravnoteža povećanjem mladih pčela u košnici, pravilno obavljeni radovi u ožujku doprinijeli su povoljnom razvoju društava a sada je nastupio period u kojem počinju najpovoljniji uvjeti za brzi razvoj. To su duži dani, više dnevne i pojave svježeg nektara i peludi, sve to uvjetuje još niz poslova koje pčelar treba da obavi kako bi se društva razvila do pune snage i pripremila za potpuno iskorištavanje bagremove paše. Ukoliko vrijeme nije dozvolilo i pčelar iz bilo kojeg razloga nije mogao da u drugoj polovici ožujka izvrši detaljan pregled svih društava to treba učiniti početkom travnja i tom prilikom sagledati kompletno stanje na osnovu kojega će poduzimati daljnje mjere. Ponekad se u ovom mjesecu javlja jako dobra paša, tada cvjetaju sve vrste voća: kajsija, šljiva, trešnja, višnja jabuka i drugo bilje: maslačak, mrtva kopriva, zumbul i dr.
Iscrpnije...