SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOK


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
Pčelarska vozila ipak bez tahografa

Pristupanjem Europskoj Uniji u Hrvatskoj je počela primjena Uredbe koja je nalaže da sva teretna vozila pa tako i pčelarska, obavezno moraju imati ugrađene tahografe. Tahograf je mjerni uređaj koji pokazuje i zapisuje na odgovarajuće tahografske listiće, parametre vožnje (brzinu kretanja i prijeđeni put) i aktivnosti vozača. Osim navedenih funkcija, tahograf može upravljati ili nadzirati različite sklopove na vozilu sukladno zahtjevima proizvođača ili korisnika vozila.
Iscrpnije...
NOVOSTI
Pet će medova dobiti etiketu izvornog "slavonskog"

Pčelari su odlučili stati na kraj uvoznom medu! Svoj proizvod zaštitit će etiketom Slavonski med. Kupcima će tako jamčiti kako njihov proizvod potječe iz Slavonije i Baranje, da je upravo ovdje proizveden te nije pomiješan s uvoznim.
Cilj je to proizvođača s područja pet slavonskih županija koji su se okupili i osnovali Udrugu proizvođača Slavonski med.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Genijalne košnice iz kojih se med izvlači „na slavinu“ bez smetnje pčelama

Često imamo prilike pisati o nevjerojatnim idejama i proizvodima koji ljudima mogu promijeniti život na bolje, no sada imamo čast predstaviti najnoviju vrstu košnice s kojom se med bez ikakva problema izvlači uz pomoć slavine ne uznemiravajući populaciju pčela unutar same nastambe.
Australijski dvojca otac Stuart i sin Cedar Anderson su zadnjih deset godina svog života pokušavali pronaći način na koji će pčelarstvo postati dostupno svima,
Iscrpnije...
BOLESTI
Kornjaš

Kornjaši imaju dva para krila kao i medonosne pčele, kod njih su gornja dva tvrda i služe kao zaštita za nježna meka donja dva krila kojima se kornjaš služi u letenju. Mlađi kornjaši su crvenkasto smeđe boje dok su stariji odrasli kornjaši smeđe do crvene boje. Odrasle jedinke dosežu do 1,5 centimetar, žive i do 6 mjeseci a u košnici ako se pojave ne rade posebnu razliku koje im mjesto više odgovara. Zadržavaju se unutar cijele košnice no najčešće se pronalaze ipak na stražnjem dijelu košnice.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - otkrivanje tajni

Neki dan sam posjetio dr.Ivana Koseleca u Zavodu za mikrobiologiju Farmaceutsko bio-kemijskog fakulteta s nekoliko pitanja o propolisu, a dobio sam toliko odgovora „da boli glava". Godinama radim s propolisom i u stalnoj sam potrazi za novom literaturom i novim saznanjima, ali nakon susreta s dr Kosalecom shvatio sam da o propolisu znam nešto manje od ništa, a da je ta tvar nešto nevjerojatno i neponovljivo na kugli zemaljskoj.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
SVIBANJ

U svibnju nastupa prva glavna paša bagrema, napredni pčelari usmjeravaju svoje aktivnosti u dobivanju super jakih društava do početka cvjetanja ove medonosne biljke. Iskusnim pčelarima dobro je poznato da samo jaka pčelinja društva mogu dati visoke prinose. U stalnoj nadi i strpljenju koje pčelari uglavnom imaju, očekuje se mjesec svibanj, koji najčešće te nade i to strpljenje bogato nagradi, no ima i takvih godina kada nastupe mrazevi i unište cvijet bagrema ili se vrijeme okiši baš kada je u cvijetu, još i ako osjetno zahladni, bagremova paša propadne, no rijetke su takve godine gdje bagrem ostane potpuno neiskorišten. Mnogo češće se događa da u vrijeme cvjetanja bude loših a i lijepih dana i jaka pčelinja društva donesu pčelaru solidan prinos. Za dobro iskorištavanje bagremove paše, kao uostalom i svake druge, pokraj ostalih čimbenika bitan je faktor i pčelar od njegove sposobnosti da stvori jaka i produktivna društva i njihovom pravilnom korištenju u toku same paše ovisit će i visina prinosa.
Iscrpnije...