SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOK


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
Pčelarska vozila ipak bez tahografa

Pristupanjem Europskoj Uniji u Hrvatskoj je počela primjena Uredbe koja je nalaže da sva teretna vozila pa tako i pčelarska, obavezno moraju imati ugrađene tahografe. Tahograf je mjerni uređaj koji pokazuje i zapisuje na odgovarajuće tahografske listiće, parametre vožnje (brzinu kretanja i prijeđeni put) i aktivnosti vozača. Osim navedenih funkcija, tahograf može upravljati ili nadzirati različite sklopove na vozilu sukladno zahtjevima proizvođača ili korisnika vozila.
Iscrpnije...
NOVOSTI
Proizvođači kreću u zaštitu Slavonskog meda!

U četvrtak, 2. srpnja, u prostorima Virovitičko-podravske županije održana je skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda na kojoj su članovi udruge usvojili dokument specifikacije u cilju podnošenja zahtjeva za zaštitu izvornosti Slavonskog meda.
Upućivanjem zahtjeva pokrenut će se procedura zaštite izvornosti Slavonskog meda, što će ujedno činiti prvu zaštitu meda kao proizvoda nacionalnim i Eu oznakom izvornosti u RH.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Ekološka zaštita pčelinjih zajednica

Problematika koja se javlja u pčelarstvu je sve intenzivnija zbog agresivnije zaštite bilja u konvencionalnoj proizvodnji, ratarstvu, povrtlarstvu te vinogradarstvu. Pčelu smo udomaćili te je moramo gledati kao jednu proizvodnu jedinicu.
Iscrpnije...
BOLESTI
Lažištipavci protiv Varroe destruktor

Grinja Varroa destructor predstavlja jednu od najvećih prijetnji pčelarstvu u svjetskim razmjerima. Danas je raširena na svim kontinentima s iznimkom Australije. Osim izravnih šteta koje varoa čini na odraslim pčelama i na leglu, ugrožava pčelinja društva prijenosom cijelog niza zaraznih bolesti.
Najrašireniji način borbe protiv parazita je upotreba akaricida. Nažalost učinkovitost akaricida se smanjuje jer varoa razvija otpornost na primijenjene aktivne tvari.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - čudesan proizvod pčela

Propolis je čudesan proizvod pčela, naistraživaniji je pčeliji proizvod današnjice. To je ustvari biljna smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice unutar pčelinje zajednice sakupljaju u prirodi sa pupoljaka i kora drveća, ali i drugih biljaka u prirodi. Tim se poslom dakle u pčelinjoj zajednici bavi samo određen broj pčela koje imaju unutar zajednice tu odgovornu i zahtjevnu zadaću.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
SRPANJ

Srpanj je mjesec suncokreta. Treba seliti pčelinja društva tamo gdje suncokreta ima jer suncokret cvijeta i medi upravo u ove vruče dane kada kod drugih medonosnih biljaka lučenje nektara gotovo prestaje zato pčele što bliže poljima suncokreta. U ove ljetne dane posebnu pažnju posvetiti na ventilaciju košnica, ne treba čekati da pčele iziđu iz košnice i formiraju bradu. Visoka temperatura u košnici smanjuje aktivnost pčela i matice a može doći i do uginuća pčelinjeg legla. Leta držati širom otvorena, poklopne daske zamijeniti žičanom mrežom a u pojilima za pčele uvijek se mora nalaziti čista i svježa voda. Ako ste višak meda iz prijašnjih paša izvrcali a pčele ne selite provjerite zalihe hrane u košnici. U mnogim krajevima srpanj je ćudljiv, vruć, bez paše, pčele mogu i od gladi stradati. Ako utvrdite da je hrane dovoljno reagirajte brzo, okvirima s medom iz rezerve a ako nemate rezerve šećernim sirupom u hranilicu.
Iscrpnije...