SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOK


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
Grad Virovitica poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u edukacijama za pčelare

Grad Virovitica poziva sve pčelare i sve zainteresirane za pčelarstvo i proizvodnju meda na sudjelovanje u edukacijama koje se organiziraju u sklopu projekta „Beekeeping revolution“.

Projekt je odobren u sklopu sheme za dodjelu bespovratnih sredstava „Local employment development initiatives-phase II” iz Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013., a provode ga nositelj projekta, Grad Virovitica, zajedno s partnerima, Razvojnom agencijom VIDRA, Industrijsko-obrtničkom školom Virovitica te Pčelarskom udrugom Virovitica.
Iscrpnije...
NOVOSTI
Proizvođači kreću u zaštitu Slavonskog meda!

U četvrtak, 2. srpnja, u prostorima Virovitičko-podravske županije održana je skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda na kojoj su članovi udruge usvojili dokument specifikacije u cilju podnošenja zahtjeva za zaštitu izvornosti Slavonskog meda.
Upućivanjem zahtjeva pokrenut će se procedura zaštite izvornosti Slavonskog meda, što će ujedno činiti prvu zaštitu meda kao proizvoda nacionalnim i Eu oznakom izvornosti u RH.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Završni radovi oko pčelinjih zajednica!

U listopadu se rađaju i posljednje pčele iz ovogodišnjeg legla, matica polako prestaje polagati jaja i te pčele, uz one iz kolovoza i rujna preživljavaju zimu pa su kao takve bitne za opstanak zajednice.
Naime, u proljeće se upravo te pčele koje ulaze u zimu, brinu o novim izliježenim pčelama koje susrećemo u rano proljeće, a koje imaju za zadaću ponovno pokrenuti cijeli ciklus razvoja pčelinje zajednice.
Iscrpnije...
BOLESTI
Varoa u zimskom klupku

Pčelarima dostupna literatura preslabo to ističe, pojedine internet stranice progrešno prepisuju, ali treba znati da pčelinje zajednice prve, druge ili treće generacije mogu imati različit postotak broja varoe pa ukoliko kontroliramo samo novooformljene zajednice (u toj godini), podaci vas mogu itekako zavarati, ovisno o tome kako je zajednica oformljena te kakav je tretman varoe imala.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - čudesan proizvod pčela

Propolis je čudesan proizvod pčela, naistraživaniji je pčeliji proizvod današnjice. To je ustvari biljna smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice unutar pčelinje zajednice sakupljaju u prirodi sa pupoljaka i kora drveća, ali i drugih biljaka u prirodi. Tim se poslom dakle u pčelinjoj zajednici bavi samo određen broj pčela koje imaju unutar zajednice tu odgovornu i zahtjevnu zadaću.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
STUDENI

U studenom pčele već počinju živjeti zimskim životom, dani i noći su hladne, pčele su formirale zimsko klube. U tako formiranom klubetu nalazi se samo matica i pčele radilice dok je trutova nestalo ranije, ako se u studenom u nekom pčelinjem društvu primijete trutovi to je siguran znak da sa maticom nije nešto uredu ili je uopće nema, pomoči ovakvim društvima u ovom mjesecu je teško i često neuspješno. Pčelar treba iskoristiti neki lijep dan u koliko ga bude da pčelar to društvo pregleda i utvrdi pravo stanje, ako je društvo zdravo a ima nekvalitetnu maticu ono se uz veliku opreznost može spojiti sa susjednim normalnim društvom s tim što se ta nekvalitetna matica prethodno pronađe i uništi. U koliko utvrdimo da društvo nema maticu i da su već radile lažne matica a nema znakova neke bolesti, takvo društvo treba odnijeti dalje od pčelinjaka i rasturiti ga istresanjem pčela na neku plahtu ili novinski papir.
Iscrpnije...