SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOK


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
Pčelarska vozila ipak bez tahografa

Pristupanjem Europskoj Uniji u Hrvatskoj je počela primjena Uredbe koja je nalaže da sva teretna vozila pa tako i pčelarska, obavezno moraju imati ugrađene tahografe. Tahograf je mjerni uređaj koji pokazuje i zapisuje na odgovarajuće tahografske listiće, parametre vožnje (brzinu kretanja i prijeđeni put) i aktivnosti vozača. Osim navedenih funkcija, tahograf može upravljati ili nadzirati različite sklopove na vozilu sukladno zahtjevima proizvođača ili korisnika vozila.
Iscrpnije...
NOVOSTI
Proizvođači kreću u zaštitu Slavonskog meda!

U četvrtak, 2. srpnja, u prostorima Virovitičko-podravske županije održana je skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda na kojoj su članovi udruge usvojili dokument specifikacije u cilju podnošenja zahtjeva za zaštitu izvornosti Slavonskog meda.
Upućivanjem zahtjeva pokrenut će se procedura zaštite izvornosti Slavonskog meda, što će ujedno činiti prvu zaštitu meda kao proizvoda nacionalnim i Eu oznakom izvornosti u RH.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Završni radovi oko pčelinjih zajednica!

U listopadu se rađaju i posljednje pčele iz ovogodišnjeg legla, matica polako prestaje polagati jaja i te pčele, uz one iz kolovoza i rujna preživljavaju zimu pa su kao takve bitne za opstanak zajednice.
Naime, u proljeće se upravo te pčele koje ulaze u zimu, brinu o novim izliježenim pčelama koje susrećemo u rano proljeće, a koje imaju za zadaću ponovno pokrenuti cijeli ciklus razvoja pčelinje zajednice.
Iscrpnije...
BOLESTI
Lažištipavci protiv Varroe destruktor

Grinja Varroa destructor predstavlja jednu od najvećih prijetnji pčelarstvu u svjetskim razmjerima. Danas je raširena na svim kontinentima s iznimkom Australije. Osim izravnih šteta koje varoa čini na odraslim pčelama i na leglu, ugrožava pčelinja društva prijenosom cijelog niza zaraznih bolesti.
Najrašireniji način borbe protiv parazita je upotreba akaricida. Nažalost učinkovitost akaricida se smanjuje jer varoa razvija otpornost na primijenjene aktivne tvari.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - čudesan proizvod pčela

Propolis je čudesan proizvod pčela, naistraživaniji je pčeliji proizvod današnjice. To je ustvari biljna smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice unutar pčelinje zajednice sakupljaju u prirodi sa pupoljaka i kora drveća, ali i drugih biljaka u prirodi. Tim se poslom dakle u pčelinjoj zajednici bavi samo određen broj pčela koje imaju unutar zajednice tu odgovornu i zahtjevnu zadaću.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
SVIBANJ

U svibnju nastupa prva glavna paša bagrema, napredni pčelari usmjeravaju svoje aktivnosti u dobivanju super jakih društava do početka cvjetanja ove medonosne biljke. Iskusnim pčelarima dobro je poznato da samo jaka pčelinja društva mogu dati visoke prinose. U stalnoj nadi i strpljenju koje pčelari uglavnom imaju, očekuje se mjesec svibanj, koji najčešće te nade i to strpljenje bogato nagradi, no ima i takvih godina kada nastupe mrazevi i unište cvijet bagrema ili se vrijeme okiši baš kada je u cvijetu, još i ako osjetno zahladni, bagremova paša propadne, no rijetke su takve godine gdje bagrem ostane potpuno neiskorišten. Mnogo češće se događa da u vrijeme cvjetanja bude loših a i lijepih dana i jaka pčelinja društva donesu pčelaru solidan prinos. Za dobro iskorištavanje bagremove paše, kao uostalom i svake druge, pokraj ostalih čimbenika bitan je faktor i pčelar od njegove sposobnosti da stvori jaka i produktivna društva i njihovom pravilnom korištenju u toku same paše ovisit će i visina prinosa.
Iscrpnije...