SEDMODNEVNA PROGNOZA


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
OBAVIJEST PČELARIMA

OBAVIJEST PČELARIMA: USKORO KREĆE PODJELA VETERINARSKO MEDICINSKOG PROIZVODA! PRIPREMITE OSOBNE!
Ovim putem obavještavamo sve pčelare da pripreme čitke kopije važeće osobne iskaznice s obje strane, koje će predati povjerenicima prilikom podjele veterinarsko medicinskih proizvoda na terenu.Provedba Mjere 1 - Suzbijanje varooze pčela iz Nacionalnog pčelarskog programa za 2014. godinu kreće uskoro!
Iscrpnije...
NOVOSTI
Slavonski med će pod zaštitu izvornosti?

Na inicijativu Virovitičko-podravske županije u petak, 21. ožujka 2014., održan je inicijativni sastanak glede zaštite Slavonskog meda oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla. Sastanak je vodio Tugomir Majdak, pročelnik Upravnog odijela za zajedničke politike i fondove EU, uz nazočnost predstavnika udruga pčelara s područja županije te Željka Vrbosa, voditelja Grupacije pčelarstva HGK - Županijske komore Virovitica.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Travanjski radovi u pčelinjaku

Nakon zime i ožujka, u kojem su započeli prvi konkretni radovi u pčelinjacima, stigao je i travanj, mjesec s najburnijim razvojem pčelinje zajednice, mjesec cvatnje voća i uljane repice koja je već zažutila mnoga slavonska polja. Ukoliko vrijeme nije dozvolilo i pčelar iz bilo kojeg razloga nije mogao u drugoj polovici ožujka izvršiti detaljan pregled svih društava, to treba učiniti što prije u travnju. Košnice međutim ne bi trebalo otvarati ako je vanjska temperatura niža od 16 °C, što se u travnju zna dogoditi.
Iscrpnije...
BOLESTI
Varoa

Kad se spomene upotreba neke kiseline u borbi protiv varoe pčelari odmah pomisle na jake, otrovne kiseline koje su isuviše opasne za rukovanje i primjenjivanje u pčelarsvu.
Posebno ako se naglasi da je neophodno zaštiti određene dijelove tijela prilikom upotrebe tad pčelari odmah odustaju bez ikakvog pokušaja.
Kako bi razbio sve predrasude oko primjene oksalne kiseline ili bolje reći rastvora oksalne kiseline u sirupu, odmah na početku da naglasimo da je upotreba rastvora oksalne kiseline u sirupu u potpunosti bezopasna, kako za pčelara tako i za pčele.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - otkrivanje tajni

Neki dan sam posjetio dr.Ivana Koseleca u Zavodu za mikrobiologiju Farmaceutsko bio-kemijskog fakulteta s nekoliko pitanja o propolisu, a dobio sam toliko odgovora „da boli glava". Godinama radim s propolisom i u stalnoj sam potrazi za novom literaturom i novim saznanjima, ali nakon susreta s dr Kosalecom shvatio sam da o propolisu znam nešto manje od ništa, a da je ta tvar nešto nevjerojatno i neponovljivo na kugli zemaljskoj.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
SRPANJ

Srpanj je mjesec suncokreta. Treba seliti pčelinja društva tamo gdje suncokreta ima jer suncokret cvijeta i medi upravo u ove vruče dane kada kod drugih medonosnih biljaka lučenje nektara gotovo prestaje zato pčele što bliže poljima suncokreta. U ove ljetne dane posebnu pažnju posvetiti na ventilaciju košnica, ne treba čekati da pčele iziđu iz košnice i formiraju bradu. Visoka temperatura u košnici smanjuje aktivnost pčela i matice a može doći i do uginuća pčelinjeg legla. Leta držati širom otvorena, poklopne daske zamijeniti žičanom mrežom a u pojilima za pčele uvijek se mora nalaziti čista i svježa voda. Ako ste višak meda iz prijašnjih paša izvrcali a pčele ne selite provjerite zalihe hrane u košnici. U mnogim krajevima srpanj je ćudljiv, vruć, bez paše, pčele mogu i od gladi stradati. Ako utvrdite da je hrane dovoljno reagirajte brzo, okvirima s medom iz rezerve a ako nemate rezerve šećernim sirupom u hranilicu.
Iscrpnije...