SEDMODNEVNA PROGNOZA


FACEBOOK


 
 
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
Text will go here. Be sure to add initial text here for users with JavaScript disabled.
OBAVIJESTI
Pčelarska vozila ipak bez tahografa

Pristupanjem Europskoj Uniji u Hrvatskoj je počela primjena Uredbe koja je nalaže da sva teretna vozila pa tako i pčelarska, obavezno moraju imati ugrađene tahografe. Tahograf je mjerni uređaj koji pokazuje i zapisuje na odgovarajuće tahografske listiće, parametre vožnje (brzinu kretanja i prijeđeni put) i aktivnosti vozača. Osim navedenih funkcija, tahograf može upravljati ili nadzirati različite sklopove na vozilu sukladno zahtjevima proizvođača ili korisnika vozila.
Iscrpnije...
NOVOSTI
Amitraz dodati na listu dozvoljenih sredstava!

Hrvatski pčelari, kako se približava rok za tretiranje pčelinjih zajednica protiv varoe, sve više gledaju prema susjednoj Bosni i Hercegovini gdje se legalno može kupiti učinkoviti i jeftini lijek protiv varoe amitraz. Amitraz je u Hrvatskoj bio dozvoljen za upotrebu do prije četiri godine.
U međuvremenu je izbačen s liste dozvoljenih sredstava, a na listu su došla manje učinkovita i skupa sredstva. Jedan od njih je Checkmate, skupi lijek za kojeg pčelari kažu da mu učinkovitost iz godine u godinu slabi. Njegovu upotrebu potiče država.
Iscrpnije...
ZANIMLJIVOSTI
Genijalne košnice iz kojih se med izvlači „na slavinu“ bez smetnje pčelama

Često imamo prilike pisati o nevjerojatnim idejama i proizvodima koji ljudima mogu promijeniti život na bolje, no sada imamo čast predstaviti najnoviju vrstu košnice s kojom se med bez ikakva problema izvlači uz pomoć slavine ne uznemiravajući populaciju pčela unutar same nastambe.
Australijski dvojca otac Stuart i sin Cedar Anderson su zadnjih deset godina svog života pokušavali pronaći način na koji će pčelarstvo postati dostupno svima,
Iscrpnije...
BOLESTI
Kornjaš

Kornjaši imaju dva para krila kao i medonosne pčele, kod njih su gornja dva tvrda i služe kao zaštita za nježna meka donja dva krila kojima se kornjaš služi u letenju. Mlađi kornjaši su crvenkasto smeđe boje dok su stariji odrasli kornjaši smeđe do crvene boje. Odrasle jedinke dosežu do 1,5 centimetar, žive i do 6 mjeseci a u košnici ako se pojave ne rade posebnu razliku koje im mjesto više odgovara. Zadržavaju se unutar cijele košnice no najčešće se pronalaze ipak na stražnjem dijelu košnice.
Iscrpnije...
PROIZVODI
Propolis - otkrivanje tajni

Neki dan sam posjetio dr.Ivana Koseleca u Zavodu za mikrobiologiju Farmaceutsko bio-kemijskog fakulteta s nekoliko pitanja o propolisu, a dobio sam toliko odgovora „da boli glava". Godinama radim s propolisom i u stalnoj sam potrazi za novom literaturom i novim saznanjima, ali nakon susreta s dr Kosalecom shvatio sam da o propolisu znam nešto manje od ništa, a da je ta tvar nešto nevjerojatno i neponovljivo na kugli zemaljskoj.
Iscrpnije...
KALENDAR RADOVA
SRPANJ

Srpanj je mjesec suncokreta. Treba seliti pčelinja društva tamo gdje suncokreta ima jer suncokret cvijeta i medi upravo u ove vruče dane kada kod drugih medonosnih biljaka lučenje nektara gotovo prestaje zato pčele što bliže poljima suncokreta. U ove ljetne dane posebnu pažnju posvetiti na ventilaciju košnica, ne treba čekati da pčele iziđu iz košnice i formiraju bradu. Visoka temperatura u košnici smanjuje aktivnost pčela i matice a može doći i do uginuća pčelinjeg legla. Leta držati širom otvorena, poklopne daske zamijeniti žičanom mrežom a u pojilima za pčele uvijek se mora nalaziti čista i svježa voda. Ako ste višak meda iz prijašnjih paša izvrcali a pčele ne selite provjerite zalihe hrane u košnici. U mnogim krajevima srpanj je ćudljiv, vruć, bez paše, pčele mogu i od gladi stradati. Ako utvrdite da je hrane dovoljno reagirajte brzo, okvirima s medom iz rezerve a ako nemate rezerve šećernim sirupom u hranilicu.
Iscrpnije...